W kierunku pasożytów najlepiej wykonać badanie z kału. Warto pomyśleć także o diagnostyce w kierunku celiakii (choroby trzewnej), która może manifestować się przewlekłymi biegunkami, wzdęciami, zmianami skórnymi (tzw. choroba Duhringa), brakiem przyrostu masy ciała i wieloma innymi objawami. Celiakia wywołana jest przez nietolerancję glutenu i prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i przez to upośledzonego wchłaniania w przewodzie pokarmowym. W diagnostyce w pierwszej kolejności należy oznaczyć przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej oraz przeciwciała przeciw endomyzjalne (EMA). Jeżeli będą one występować w podwyższonym mianie - wskazana jest gastroskopia w celu pobrania fragmentu ściany jelita cienkiego i jej analizy pod mikroskopem (tylko takie badanie potwierdza celiakię). W leczeniu tej ewentualnej przyczyny stosuje się dietę całkowicie wykluczającą produkty glutenowe z diety. Należy pamiętać, że przed oznaczeniem przeciwciał należy stosować normalną dietę i nie wykluczać z niej glutenu, gdyż może to utrudnić całą diagnostykę. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy nietolerancja glutenu może mieć związek z celiakią? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy rodzina osoby z wykrytą celiakią powinny poddać się kontrolnym badaniom? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy 2-tygodniowa dieta bezglutenowa może sfałszować wynik badania krwi? – odpowiada Mgr Paulina Kijo (Brzuskiewicz)
- Badania krwi pozwalające wykryć Celiakię – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy dodatni wynik przeciwciał IgG oznacza celiakię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy to naprawdę celiakia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s