Alergia pokarmowa i odczulanie

Moja roczna córka ma alergię na białko mleka krowiego, jajka i cytrusy. Chciałabym się dowiedzieć, jakie testy należy wykonać, aby to potwierdzić i czy można już dziecko w jakiś sposób odczulać (jeśli tak, to jaka metoda może być najskuteczniejsza?). Martika

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowna Pani!
Testy, jakimi można potwierdzić alergię na określone pokarmy, to testy Pricka, testy Patch oraz badanie stężeń swoistych immunoglobulin IgE we krwi.
Odczulanie, czyli immunoterapia swoista, gdzie podaje się alergen w określonych wzrastających stężeniach aż do osiągnięcia dawki podtrzymujacej, nie jest niestety obecnie dostępne dla alergenów pokarmowych. W przypadku tego rodzaju alergii należy przede wszystkim unikać określonych pokarmów.
Pozdrawiam serdecznie

Lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty