Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Zielona,czyli ropna wydzielina może świadczyć o zakażeniu najprawdopodobniej bakteryjnym dróg oddechowych.W przebiegu chorób przewlekłych może nie występować gorączka, zakażenie natomiast bardzo zaostrza przebieg astmy oskrzelowej i wymaga bezwzględnie konsultacji z lekarzem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekły kaszel i astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Marcin Koncewicz
- Zapalenie oskrzeli i astma oskrzelowa atopowa – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma oskrzelowa po zapaleniu oskrzeli – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Astma aspirynowa i oskrzelowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Astma oskrzelowa i ucisk w klatce piersiowej – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Astma oskrzelowa a duszności – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Mokry kaszek i ropny katar a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma – co to jest zespół Corrao? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Stwierdzona astma oskrzelowa przewlekła u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak rozpoznać astmę oskrzelową? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
artykuły
Oskrzela - charakterystyka, choroby, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa
Na skutek działania ( głównie) wirusów, ale i nisk
Kaszel - przyczyny, diagnostyka, leczenie
Kaszel jest odruchem obronnym wywołanym przez podr
Astma u dzieci - przyczyny, objawy, diagnostyka, zapobieganie, leczenie
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddecho