Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 3 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badania hormonalne a łysienie androgenowe

Witam, od 2 lat wypadają mi włosy w ilości 200 i więcej dziennie. Utraciłam około 3/4 włosów. Lekarze różnych specjalności nie znaleźli przyczyny. Wyniki tarczycy w normie łącznie z USG, biochemia w normie, skóra głowy zdrowa, badanie kamerką. Badanie hormonów: Androstendion 1,6 (wart. 0,3-3,5) DHEA 104 (32-240) SHBG 84 (18-114), testosteron 0,79 (0,38-1,97) prolaktyna 131,6 (108-557) kortyzol 182. Czy możemy mówić o łysieniu androgenowym? Czy ktoś może mi pomóc? dziękuję bardzo za każdą info.
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu

Mity na temat łysienia

Szanowna Pani,

Ma Pani prawidłowe stężenie androgenów. Ewentualną przyczyną może być nadwrażliwość receptorów na krążące (prawidłowe) stężenia androgenów. Warto wykonać dodatkowe badania i wykluczyć inne przyczyny wypadania włosów, np. niedobór żelaza, łysienie plackowate itd. Proszę udać się do doświadczonego lekarza, który po zebraniu wywiadu i zbadaniu Pani znajdzie jakie rozwiązanie.
Dodatkowa informacja - proszę pod żadnym pozorem nie używać farb do włosó, bo mogą znacznie nasilić proces ich wypadania.

Pozdrawiam serdecznie

dr n.med. Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy