Bezpieczne odchudzanie po 60-tce

mam 60lat wzrostu 164cm waga 80kg jak bezpiecznie schudnąć co powinnam jeść ile kalorii dziennie
KOBIETA, 61 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Dysponuje za małą ilością informacji aby określić Pani dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Musiałabym poznać Pani tryb życia, aktywność, ale z wyliczeń przy minimalnej aktywności(prawie brak) Pani BMR (spoczynkowa przemiana materii) wynosi ok 1440kcal, aby utrzymać wagę powinna Pani zjadać około 1700kcal, aby schudnąć musi być ujemny bilans kaloryczny, więc ogólnie rzecz biorąc powinna Pani zjadać około 1400kcal. To są bardzo szacunkowe wyniki. Najlepiej zgłosić sie do dietetyka który za pomocą specjalnej wagi określi Pani zapotrzebowanie.

Aby bezpiecznie schudnąć musi Pani wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę, która stanowi 70% sukcesu, pozostałe 30% to ruch.
Musi Pani zadbać o regularność posiłków. Należy jeść 5posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Należy pić 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia. Powinna Pani również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.

W razie dodatkowych pytań lub chęci wykonania pomiarów zapotrzebowania kalorycznego zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. (5-6 razy w tygodniu po 30-45 min na początek powinno wystarczyć)

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty