Zapytaj lekarza

7 4 2 , 4 0 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ból przy jedzeniu po zabiegu Niessena przepukliny

Witam..jestem miesiać po zabiegu Niessena przpukliny IIIgo stopnia rozworu przęłykowego - dolegliwosci z bólami około mostkowymi mam mniejsze ale wciaz wystepują....mam problemy z jedzeniem straszny ból przy przechodzeniu pokarmu (małe ilosci) przez przewód pokarmowy do zołądka - przez pierwsze kilkanascie dni jadłem pokarm mokry - kaszki - bułka na mleku - drobne ilosci ziemniaków w sosie obficie polane...ile jeszcze potrwaja te dolegliwosci i czy jest mozliwe ze przepuklina wróciła?
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Badania diagnostyczne w niedokrwieniu kończyn dolnych

Czy wiesz, jak wykryć niedokrwienie nóg? Aby się tego dowiedzieć, obejrzyj nasz film. Lekarz Adam Lewszuk wypowiada się na temat badań diagnostycznych w niedokrwieniu kończyn dolnych.

Dolegliwości systematycznie powinny ustępować w przeciągu najbliższych 2-3 miesięcy. Można wspomóc proces przełykania pokarmów zażywając np. No-Spę 15 min przed posiłkiem. Co do zagwarantowania Panu, że przepuklina nie nawróci nikt Panu takiej gwarancji nie da. Jest to rzadkość, ale zawsze może się zdarzyć

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski Chirurg

Witam serdecznie.
Opisane przez Pana dolegliwości wiążą się z mocno zaciśniętym mankietem fundoplikacji - co paradoksalnie jest bardzo korzystne dla Pana na przyszłość. Dlaczego?. Otóż, z mojego 22 letniego doświadczenia w chirurgii antyrefluksowej, mogę zdecydowanie powiedzieć, iż tego typu objawy utrzymują się w okresie około 2-3 miesięcy u około 60-70% chorych (co zresztą świadczy o PRAWIDŁOWO wykonanym zabiegu) Stopniowo zanikają (Pan to również opisuje) - co związane jest z rozluźnieniem mankietu fundoplikacji. Najczęściej Pacjent dochodzi do "formy" po około 6 miesiącach. Jest jeszcze jeden istotny element który zaobserwowałem u chorych - mianowicie im dłuższy okres zaburzeń połykania, tym ryzyko "nawrotu przepukliny" gwaltownie spada. Znacznie gorsza jest sytuacja, w której chory, w bezpośrednim okresie pooperacyjnym nie podaje takich dolegliwości. Wówczas nawrót schorzenia można przewidzieć w 90%.
Proszę o cierpliwość, objawy będą z dnia na dzieńmniej dokuczliwe. Pozdrawiam, dr Wojciech Kawiorski

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy