.Wiesiu, przyczyn chrapania są tysiące nie odpowiem Ci teraz. Podobnie metod leczenia chrapania są setki. Każdy laryngolog powinien znać ten temat.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Chrapanie u 53-latki

Witam.Od pewnego czasu zaczęłam chrapać.Mam 52 lata.Ja się normalnie duszę.Budzę się cała spocona i boli mnie serce.Dzieje się tak gdy spię na wznak.Czy coś się dzieje z moim podniebieniem?Pozdrawiam.
KOBIETA, 51 LAT ponad rok temu

Ma Pani tak zwany bezdech obstrukcyjny. Żuchwa cofa się w pozycji na wznak, blokując wraz z tkankami miękkimi drogi oddechowymi. Sprzyja temu nadwaga, branie leków nasennych, późne jedzenie, spożywanie alkoholu. W więkoszości przypadków towarzyszy temu bezdech ośrodkowy - organizm wstrzymuje oddech w celu wyrównania pH krwi. Jest to skutek przewlekłego stanu zapalnego. Radzę zacząć od wizyty u stomatologa lub ortodonty wykonującego aparaty wysuwające w nocy żuchwę do przodu, a także wykonać wszechstronne badania stanu ogólnego organizmu, wykluczenie zapaleniotwórczych cukrów, spożywanie alkalizujących mieszanin kiełków i preparatów mineralnych zawierających pierwiastki śladowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Otyłość u 55-latki

Dzień dobry mam 55 lat jestem gróba mianowicie wisi mi juz brzuch od kolan do góry mam gróbe boli mnie krzyż i zaczynają kolana miałam już punkcje na nogi w kolana mam tabletki,, dicrtio uno,, przeciw bólowe. ręce mam chude i od kolan w dół tez chude co mam robić nie jem słodyczy wogóle od lat , do tego mam cisnienie i biore leki od dwuch lat prosze mi poradzić co robić dziękuje
KOBIETA, 55 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Trudno ocenić stopień nadwagi czy otyłości bez konkretnych danych antropometrycznych.Należałoby również przeprowadzić analizę sposobu żywienia, aby znaleźć w jadłospisie błędy żywieniowe i skorygować je.
W codziennej diecie należałoby zastosować się do poniższych zaleceń:
1) Spożywać codziennie 5 mniejszych posiłków, zamiast 3 obfitych - to wpłynie na regulację metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu pomiędzy posiłkami, a tym samym zapobiegnie podjadaniu.
2) Wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w składniki mineralne i błonnik - pieczywo z pełnego ziarna, mąkę razową, kasze, brązowy ryż, makaron razowy, płatki żytnie i owsiane, otręby
3) jako źródło białka spożywać ryby, mleko i produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu, a unikać kalorycznych serów żółtych, tłustych deserów mlecznych itp.
4) Unikać dań typu fast food oferowanych w barach szybkiej obsługi
5) Nie spożywać słodyczy i słonych,kalorycznych przekąsek, a zastąpić je warzywami i owocami, najlepiej w świeżej postaci
6) Przygotowywać dania poprzez gotowanie na parze i w wodzie oraz pieczenie w folii, a unikać smażenia (zwłaszcza na głębokim tłuszczu)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty