Co jeść i czego unikać podczas diety?

Witam jestem osobą otyłą. W wieku 20 lat i przy wzroście 168 ważę 92kg. Od miesiaca zaczelam prace jako opiekun medyczny . chcialabym schudnac przynajmniej 29kg. Ma. Dość swojego grubego brzucha. Chcialabym dowiedziec sie co moge jeść a czego unikać w diecie. Czy moge raz w tygodniu zjesc cos slodkiego ?? Czy koniecznie musze jesc pięć posiłków dzienie ?? Bardzo prosze o szybka odpowiedziec.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam,

Regularność posiłków jest bardzo ważna. Postara się Pani jeść 5posiłków w odstępach około 3h. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze jest to możliwe ale w dni kiedy jest Pani w stanie zaplanować sobie jadłospis proszę tak robić. Jeżeli od czasu do czasu sięgnie Pani po coś słodkiego to tragedii nie ma i nie wpłynie to na Pani wagę, jednak zbyt częste jedzenie słodyczy zaburzy proces odchudzania.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi.
Proszę zadbać również o aktywność fizyczną.
Zdrowa i odpowiednio zbilansowaną dieta dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty