Stopień uformowania stolca zależy ściśle od diety. Może Pan co prawda wykonać badania w kierunku nietolerancji dwucukrów lub celiakii, lecz nie sądzę żeby cokolwiek wykazały. Krew w stolcu jest zawsze niepokojącym objawem, ale z Pana opisu wynika, że nie zbagatelizował Pan tego objawu i wykonał stosowną diagnostykę. Jeśli chodzi o stan podgorączkowy i anemię kilka lat temu to trudno powiedzieć z czego to mogło wynikać ponieważ podał Pan zbyt mało informacji, ale myślę, że była to raczej koincydencja niż jakaś konkretna choroba. Może Pan raz do roku kontrolować morfologię krwi i wykonać badanie kału na krew utajoną, a w razie niepokojących objawów zgłosić się do lekarza rodzinnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Papkowaty i ołówkowy stolec – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Papkowate, śluzowate bądź zbite stolce – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Co oznaczają u mnie takie stolce? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co robićz papkowatym stolcem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Papkowaty stolec z resztkami pokarmu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Powracające papkowate stolce – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Papkowate lub wodniste stolce od czterech miesięcy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Przyczyna papkowatych stolców – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co oznacza papkowaty stolec? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co może być powodem takich stolców? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Kał na pasożyty
Badanie kału jest jednym z podstawowych badań wyko
W wieku 28 lat dowiedziała się, że ma raka. Lekarze dają jej trzy lata życia
29-letnia dziś kobieta przyznaje, że była zdruzgot
Zignorował 5 krytycznych objawów. Usłyszał, że ma nieuleczalnego raka jelita grubego
U reportera zdiagnozowano nieuleczalnego raka jeli