Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 2 8 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznacza mój wynik badania cholesterolu?

Witam, robiłam ostatnio badania krwi, wszystko jest w normie poza cholesterolem i adnotacją z labolatorium: Cholesterol LDL - wyliczany 52 mg/dl Nie-HDL 59 mg/dl LDL-C<70 mg/d (<1,8 mmol/l); nie-HDL-C <100 mg/dl (<2,6 mmol/l)- Dla bardzo duzego ryzyka sercowo-naczyniowego >10% wg skali SCORE LDL-C <100 mg/dl (<2,6 mmol/l); nie-HDL <130 mg/dl (3,3 mmol/l) - Dla duzego ryzyka sercowo-naczyniowego, 5 - 10% wg skali SCORE LDL-C<115 mg/dl (<3 mmol/l); nie-HDL <145 mg/dl (<3,8 mmol/l) - Dla umiarkowanego lub małego ryzyka sercowo-naczyniowego < 5% wg skali SCORE Czy jest czym się martwić?
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Badania krwi - stężenie białka całkowitego

Białka są odpowiedzialne głownie za utrzymanie objętości krwi krążącej, transport wielu substancji, także odporność immunologiczną i zapalną. Więcej o białkach opowie lek. Łukasz Kowalski.

Lek. Wojciech Zygmunt
72 poziom zaufania

Poziom cholesterolu LDL i nie-HDL jest w normie. Nie ma się pani czym martwić. Opisane obok wartości LDL to "przypominajka" jaką wartość powinien mieć ten parametr, w zależności od ryzyka sercowo-naczyniowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy