Co oznacza ten wynik badania tarczycy u 23-latki?

Witam. Wykonałam usg tarczycy-tarczyca powiększona, 3 guzki, jeden- o obnizonej echogenicznosci (4x3 mm) z cechami zwyrodnienia torbielowatego oraz dość wyraźnym unaczynnieniu obwodowym. Podobny guzek o śr.3mm oraz kolejny o śr. 2mm. Echogeniczność pozostałego miąższu prawidłowa, echostruktura nieco niejednorodna. Dodatkowo AntyTG- 163 (norma <115) pozostałe badania w normie- TSH- 0,682 (norma- 0,27-4,200); FT4 19,29 (norma- 12,0-22,0); FT3 5,05 (norma 3,10-6,80), AntyTPO 6,1 (norma <34,0) Czy jest się czym martwić? Strasznie wypadają mi włosy, miałam silne kołatanie serca, ale po Asparginie się uspokoiło, dodatkowo senność zmęczenie, ale po suplementacji wit. D3 trochę się to poprawiło, dodatkowo silna nadpotliwość stóp i dłoni. W ciągu dnia silny stres (studia). Porsze o pomoc w interpretacji wyników. (Kobieta, 23)
KOBIETA, 23 LAT 2 miesiące temu

Hormony a zachowanie

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani,

Choroby tarczycy to bardzo częsta przypadłość, dotykająca głównie kobiety.

Tarczyca odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, między innymi poprzez produkcję hormonów oraz znaczny wpływ na metabolizm.

Do głównych zaburzeń ze strony tarczycy można zaliczyć: niedoczynnośc i nadczynność. Niedoczynność wynika z choroby Hashimoto, niedoczynnym wolem oraz słabą reakcją tarczycy na hormony.

Nadczynność zaś spowodowana jest głównie chorobą Gravesa-Basedowa oraz wolami guzkowymi. Objawia się między innymi: spadkiem masy ciała, drażliwością, drżeniem rąk, uczuciem gorąca oraz problemami z zajściem w ciążę.

Natomiast do najważniejszych objawów niedoczynności należą: nieregularne miesiączki, uczucie zimna, zaparcia, senność oraz przyrost masy ciała.

Analizując przedstawione wyniki badań, można by przypuszczać, że cierpi Pani na pewien rodzaj zapalenia tarczycy.

Podwyższone przeciwciała anty-Tg (tyreoglobulina) może być skutkiem choroby autoimmunologicznej (choroba Hashimoto lub choroba Gravesa – Basedova), która doprowadziła do uszkodzenia tarczycy.

Proponujemy konsultację z lekarzem endokrynologiem. Specjalista po przeprowadzeniu badania przedmiotowego oraz analizie Pani wyników badań będzie mógł postawić trafną diagnozę. Zdecyduje o dalszej diagnostyce oraz farmakoterapii.

Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/niedoczynnosc-tarczycy

https://portal.abczdrowie.pl/przeciwciala-anty-tg

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty