Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Zmiany, które Pani opisuje to najprawdopodobniej tzw. rogowacenie przymieszkowe. Najczęściej występują na policzkach, ramionach, udach i opisywane są przez rodziców jako tzw. "tarka". Latem mogą ustępować, a najbardziej nasilone są w okresie jesienno- zimowym, dlatego w tym czasie zaleca się stosowanie tzw. emolientów ( preparatów o działaniu nawilżająco- natłuszczającym), zwłaszcza zawierających mocznik. Zmiany te nie są związane z uczuleniem ani niedoborem witaminy D. Najlepiej byłoby, aby zgłosiła się Pani na konsultację do dermatologa w celu potwierdzenia sugerowanego przeze mnie rozpoznania.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty