Czy dieta 1000kcal pozwoli mi schudnąć?

Witam.. mam 20 lat..170.. i wage 63 kg.. na wakacje pojechalam pracować do baru.. i przytylam z 55 kg na 63.. czy dieta 1000 kalorii pomoze mi w szybkim czasie wrócić do swojej wagi? Moj jadłospis np. Snaidanie kromka chleba ciemnego z serkiem i pomidorem drugie snaidanie owsianka potem obiad watrobka.. kolacja kanapka tez? Proszę o pomoc.. nie wejde w żadne spodnie.. moim problemem sa uda.. wszystko sie w nich odklada:-((
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Oczywiście, że na diecie 1000 kcal można schudnąć pod warunkiem, że są zjadane co najmnie. 4 posiłki dziennie. Uwaga, po tak niskokalorycznej diecie najczęściej pojawia się efekt jojo. Najlepsza dieta to taka, na której nie odczuwamy głodu. Pozdrawiam

0

Schudnie Pani owszem, ale nie na długo. Po powrocie do swojej zwyczajowej diety kilogramy wrócą, ponieważ to za mała ilość kalorii. Nie istnieją diety cud. Trzeba nauczyć się stosować zasady zdrowego odżywiania, czyli:
- zaczynać dzień od śniadania
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane.
Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu.
Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
po pierwsze taka dieta jest zaliczana pod głodówkę. Dlaczego jest ona złym wyborem? Długotrwałe jej stosowanie wyniszcza organizm, wypłukuje z niego substancje odżywcze, dodatkowo pozbędzie się Pani tkanki mięśniowej która pali tłuszcz. Dlaczego taka dieta nie odchudza? Przede wszystkim na popularny po niej efekt jojo - kilogramy wracają ze zdwojoną siłą. Najlepszym wyjściem będzie wybór zbilansowanej diety bogatej w białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze, pochodzące z nieprzetworzonej żywności. Mięso drobiowe, ryby, warzywa, kasze i makarony razowe, orzechy, nasiona i w mniejszej ilości owoce. I oczywiście aktywność fizyczna! To najlepszy i najprostszy sposób na to, by zdrowo i trwale zrzucić zbędne kilogramy :)

Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl

0

Witam,
Na diecie 1000 kcal można schudnąć i to nawet szybko. Ale i na krótko,a przy tym bardzo niezdrowo.
Proponuję udać się do dietetyka, który ustali Pani plan żywieniowy oraz odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne.
Pozdrawiam,
Paulina Kijo
www.psychodietetyk.org

0

Witam,
schudnie Pani ale efekty mogą być krótkotrwałe i może pojawić się efekt jo-jo. Dieta bedzie zbyt niskokaloryczna.
Na początku powinna Pani obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne uwzględniające aktywność fizyczną. Jest to możliwe dzięki analizatorom lub kalkulatorom dostępnym w internecie. Wynik wskazuje na czynną przemianę materii. Powinna Pani dostarczać nieco mniej kcal niż organizm potrzebuje i w tym momencie zacznie zachodzić spalanie tkanki tłuszczowej. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Diety niskokaloryczne, zwłaszcza 1000 kcal, są bardzo modne, ale czy na pewno zdrowe? Każdego dnia organizm potrzebuje co najmniej takiej dawki energii, którą określa podstawowa przemiana materii (PPM). Jest to ilość energii niezbędna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych. W Pani przypadku wynosi ona około 1480 kcal. Kiedy spożywamy niewystarczającą ilość kalorii nasz organizm przechodzi w stan alarmu i spowalnia tempo wszystkich przemian, aby w ten sposób „oszczędzać” energię i chronić ważne funkcje organów. W pierwszym okresie stosowania diety niskokalorycznej faktycznie można szybko schudnąć kilka kilogramów, jednak z czasem spadek ten będzie już coraz mniejszy, aż wreszcie masa ciała będzie utrzymywała się na stałym poziomie. Jednakże kiedy wrócimy do spożywania takiej ilości kalorii jak przed dietą, masa naszego ciała zacznie się zwiększać. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż nasz metabolizm będzie wolniejszy niż przedtem. Obniżone spożycie energii może doprowadzić do stanu zmęczenia, osłabienia koncentracji. Ponadto pogarsza się nastrój, który może wiązać się ze zwiększoną drażliwością. Niewystarczające spożycie kalorii może przyczynić się także do zbyt niskiego spożycia składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym przejście na bardzo niskokaloryczną dietę, czyli 1000 kcal wiąże się z pogłębieniem niedoborów.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Stop diecie!
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/stop-diecie.html

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty