Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak jest to możliwe ponieważ alergia na pyłki roślin predysponuje do alergii na inne alergeny, jednak bez wykonania testów nie można tego stwierdzić jednoznacznie.
Z wyrazami Szacunku
lek. Aleksander Ropielewski
Tak.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść przy uczuleniu na olchę i sierść kota? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy możliwe, że dostałam alergii na własnego psa? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Testy alergiczne - pyłki drzew II grupy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy dziecko może mieć alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik testu na alergię na sierść psa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie są skutki długotrwałego stosowania leku sterydowego typu Nasonex? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co oznaczają takie testy alergiczne? Na co jest uczulone moje dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę być uczulona na sierść psa? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy dziecko może mieć uczulenie na psa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Uczulenie na sierść psa a pies w domu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk
Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików
Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na pocz
Kalendarz pylenia roślin - dla alergików. Jakie rośliny uczulają? Jak walczyć z alergią?
Kalendarz pylenia roślin i traw powinien znać każy