Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Dzień dobry,
na określone alergeny, które są spokrewnione, organizm może reagować podobnie. Między pyłkami olchy oraz owocami pestkowymi – czereśniami, morelami, brzoskwiniami i jabłkami oraz orzechami laskowymi istnieje tak zwane powinowactwo botaniczne (zawierają podobne białka), dlatego one także powodują alergie krzyżowe. Niektórzy pacjenci uczuleni na wieprzowinę reagują krzyżowo przy kontakcie z sierścią kota. Nazywa się to „zespołem wieprzowina – sierść kota”. Proszę obserwować reakcje swojego organizmu oraz poddać się zaleceniom lekarza prowadzącego.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty