Zapytaj lekarza

7 1 6 , 5 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy moje wyniki mimo lekkich odchyleń są w normie?

Dzień dobry, Mam 33 lata. Od dłuższego czasu jestem ciągle śpiąca, zmęczona i nerwowa. Czy moje wyniki mimo lekkich odchyleń są w normie? Dziękuję Leukocyty 5.07 G/l 4.00 - 10.00 Liczba neutrocytów 2.44 G/l 2.00 - 7.00 Liczba limfocytów 2.20 G/l 1.12 - 4.50 Liczba monocytów 0.340 G/l 0.040 - 1.000 Liczba eozynocytów 0.060 G/l 0.040 - 0.500 Liczba bazocytów 0.040 G/l 0.000 - 0.100 % neutrocytów 48.1 % 50.0 - 70.0 % limfocytów 43.3 % 25.0 - 45.0 % monocytów 6.7 % 1.0 - 10.0 % eozynocytów 1.20 % 1.00 - 5.00 % bazocytów 0.70 % 0.00 - 1.00 Erytrocyty 4.40 T/l 4.10 - 5.20 Hemoglobina 11.4 g/dl 11.9 - 15.6 Hematokryt 34.7 %. 38.0 - 45.0 MCV 79 fl 80 - 97 MCH 25.9 PG. 27.0 - 32.0 MCHC 32.8 g/dl 31.0 - 36.0 RDW 15.0 % 11.5 - 14.0 Płytki krwi 207 G/l.150 - 450 MPV 10.90 fl 8.00 - 12.00 PCT 0.225 % 0.200 - 0.500 PDW 20.5 % 8.0 - 18.0
KOBIETA, 33 LAT około miesiąca temu

Badania krwi - trombocyty

Czy wiesz jakie funkcje pełni żelazo w twoim organizmie? Dowiedz się tego oraz sprawdź stężenie żelaza w twoim organizmie robiąc badanie krwi - lek. Łukasz Kowalski wyjaśni wszelkie szczegóły.

Szanowna Pani,
Wyniki morfologii krwi są w zasadzie prawidłowe- jedynie nieznacznie obniżone są poziomy hemoglobiny, hematokryt i mcv (mean corpuscular volume, czyli wielkość krwinki czerwonej). Bezwzględne wartości poszczególnych rodzajow białych krwinek sa prawidłowe, proszę nie przejmować się delikatnymi odchyleniami procentowymi. Gdyby sie pogłębiały z czasem można by myśleć o niedokrwistosci z niedoboru żelaza. Przyczyna mogłyby być na przykład obfite miesiączki lub dieta o niedostatecznej zawartości żelaza. Można by wtedy oznaczyć m. innymi ferrytyne żeby określić status gospodarki żelazem Poszukując przyczyn złego samopoczucia warto tez zbadać hormony tarczycy (na początek tsh), zrobić badanie ogólne moczu i poziom glukozy. Dobrze tez pomyśleć czy coś z zewnątrz nie Jest tego przyczyna- być może zbyt dużo obowiązków? Warto tez przyjrzeć się swojej diecie i w plan dnia codziennego włączyć regularny wysiłek fizyczny dostosowany do poziomu wytrenowania. Pozdrawiam i życzę zdrowia Anastazja Szlauer-Stefańska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy