Czy możliwa jest alergia u 26-latki?

Witam. Mam dziwna ( chyba) alergie. Zaczyna sie od swedzenia ucha,potem dloni i przedramion. Gdy sie podrapie wszystko puchnie, pojawia sie pokrzywka, a procz swedzenia takze pieczenie. Znika gdy nie drapie, co jest trudne. Dokładnie rok temu o tej samej porze roku mialam to samo. Wapno i masci nie pomagaly. Przeszlo dopiero po zastrzyku u lekarza internisty, ktory w sumie nie zdiagnozowal tego. Bardzo sie mecze, co to moze byc i jak moge sobie pomoc.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty