Dzień dobry,
niestety nie ma informacji na temat skrobi ( czy jest z pszenicy czy np. z kukurydzy). Może Pani zasięgnąć informacji u producenta leku. Jeżeli jest to skrobia pochodzenia pszenicznego - należy zrezygnować z leku.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Ciężko jest mi określić jakiego pochodzenia jest owa skrobia, ale prawdopodobnie może ona być zanieczyszczona glutenem. Substancje występujące w lekach, które mogą zawierać gluten (w zależności od źródła pochodzenia) to:
- dekstryna
- glikolan sodowy skrobi
- maltodekstyna
- skrobia modyfikowana
- skrobia żelowana
- skrobia pszeniczna
Warto dodatkowo zapytać o dodatkowe informację famaceutę w aptece.
Pozdrawiam
Dietetyk, mgr Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce powinien jeść chory po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie ćwiczenia fizyczne może wykonywać osoba chora na Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy Vines (Vendiol) ma wpływ na odchudzanie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować odchudzające suplementy diety przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak stosować Debitur przy chorobie trzewnej? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy w przypadku nadmiernego owłosienia mogę stosować te tabletki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Niska waga a aktywność fizyczna – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy mogę stosować ten probiotyk lub czym powinnam się kierować, wybierając inny? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Maltoza - właściwości, występowanie i szkodliwość
Maltoza, nazywana cukrem słodowym, jest zaliczana