Czy pozytywne Igg i Igm nie świadczą o toksoplazmozie?

Witam Panie doktorze, mam 31 lat i jestem w 20 tyg. ciąży po ICSI.   W 8 tyg. stwierdzono u mnie zakarzenie toksoplazmozą na podstawie wyników ze szpitala zakaźnego, które wyglądały następująco: Igg 101 Igm 10,82. Lekarz przepisał mi Rovamycine 3 mln j.m. w dawce 3 x 1 po 2 tygodniach wyniki wynosiły: Igg 666 Igm 8,83 po kolejnych 2 tygodniach: Igg 554 Igm 6,71. Lekarz podtrzymał w zalecanej dawce antybiotyk (USG w 12 tc prawidłowe) Po kolejnych 6 tygodniach (łącznie 10) wyniki wynosiły: Igg 105 Igm 5,02. Lekarz powiedział, że to nie toksoplazmoza, bo Igg spadło i że mam odstawić antybiotyk. Bardzo proszę o opinię, bo nie wiem co robić. Czy pozytywne Igg i Igm nie świadczą o toksoplazmozie?   Czy odstawienie Rovamycine nie narazi mojego dziecka na zarażenie? Dziękuję bardzo serdecznie.

KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna pani,

Czy miała Pani oznaczaną awidność IgG lub poziom IgA? Czy występowały objawy toksoplazmozy u Pani? Często przebieg jest bezobjawowy, ale występowanie objawów pomaga w podjęciu decyzji o konieczności leczenia.

Jeśli nie, to wykonanie powyższych oznaczeń mogłoby pomóc wyjaśnić sytuację.

Pozdrawaiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty