Dzień dobry :)
Poniżej podaję ogólne wskazówki dotyczące diety w Hashimoto.
Produkty, o które warto wzbogacić dietę:
• będące źródłem pełnowartościowego białka, tj. chude mięso, drób, jajka, ryby słodkowodne (np. pstrąg, sandacz) a także (jeśli są dobrze tolerowane) twaróg, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
• warto wybierać mięso ze sprawdzonego źródła czy hodowli ekologicznych, które nie będzie zawierało hormonów i antybiotyków (związki te mogą nasilać reakcję systemu odpornościowego),
• zbożowe, będące źródłem węglowodanów złożonych i błonnika (niezbędny do pobudzenia pracy jelit, która jest spowolniona przez niedobór hormonów tarczycy), tj. pełnoziarniste i razowe pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż, kasze gruboziarniste (np. jaglana, gryczana), komosa ryżowa,
• produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (działanie przeciwzapalne), tj. oliwa z oliwek, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, słonecznik, awokado,
• warto spożywać również olej kokosowy, który ma działanie antyseptyczne (mimo, że jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe),
• wzbogacić dietę w produkty bogate w selen (mięso, ryby, podroby, pomidory, ogórki, seler, czosnek, cebula, żółtko jaj, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy brazylijskie, pieczarki),
• spożywać 4-5 porcji warzyw dziennie (za wyjątkiem niezalecanych)- są one źródłem witamin antyoksydacyjnych i błonnika,
• owoce: maksymalnie 200 g ze względu na dużą zawartość szybko wchłaniających się cukrów,
• napoje: ok. 1,5-2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez, opcjonalnie zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe,
• zalecane techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Produkty, które należy ograniczyć/wyeliminować z diety:
• jasne pieczywo, biały ryż, jasne makarony, słodkie płatki śniadaniowe,
• słodycze, słodkie napoje, soki, dżemy wysokosłodzone, miód, pieczywo cukiernicze, słodkie owoce,
• produkty typu fast food, słone przekąski,
• produkty pochodzenia zwierzęcego, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, tj. smalec, golonka, kaszanki, pasztety, kaczka, tłuste mięsa,
• margaryny utwardzane,
• produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 6 (działanie prozapalne), tj. olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany,
• wyeliminować z diety soję i jej przetwory (np. tofu, mleko sojowe),
• wyeliminować z diety inne produkty zawierające goitrogeny (tzw. związki wolotwórcze), głównie warzywa krzyżowe tj. kapusta, jarmuż, brokuły, kalafior, brukselka, rzodkiew, kalarepa, brukiew, rzepa, rzepak ); ilość związków wolotwórczych można ograniczyć przez zastosowanie obróbki kulinarnej (gotowanie bez przykrycia, moczenie),
• ograniczyć spożycie innych produktów zawierających śladowe ilości goitrogenów, tj. orzeszki ziemne, truskawki, pędy bambusa, orzechy piniowe, gruszki, bataty,
• unikać produktów będących źródłem jodu (np. wody mineralne jodowane, sól jodowana, suplementy z jodem, ryby tj. mintaj, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk),
• unikać produktów rafinowanych, przetwarzanych, z dodatkiem konserwantów, barwników, aromatów,
• unikać mocnej kawy i herbaty oraz alkoholu.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA