Jak powinno się jeść przy niedoczynności tarczycy?

Dzień dobry! Od roku walczę z niedoczynnością tarczycy. Mam 27 lat, od końca września przyjmuję letrox 62,5 mg; wcześniej była to dawka 50 mg. Przy 50 moje TSH wynosiło 2,8 a przy 62,5 po braniu 8 miesiące - 3,7. Podobno w moim wieku TSH powinno oscylować w granicy 1,5-1,8. Co endokrynolog to inne informacje - włącznie z tym, że powinnam zbadać przysadkę. Skąd mogą brać się takie wahania TSH? Cały czas jestem ospała, zmęczona, do tego doszły problemy z jelitami. Czy przy niedoczynności nie powinnam jeść pewnych rzeczy (takie informacje też już słyszałam)? Dziękuję z góry za odpowiedź.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Choroby tarczycy należą do cywilizacyjnych, więc najważniejsze to prowadzić bardzo higieniczny tryb życia. W ramach diety trzeba zwiększyć ilość białka, warzyw i ograniczyć spożycie skrobi. Dodatkowo standardowo przy chorobach tarczycy wyklucza się gluten pszenny, warzywa krzyżowe (kapusty, kalafiory, brokuły, brukselkę) oraz soję. Nie zalecam wykluczania ryb morskich, owoców morza, soli kamiennej, soli morskiej, soli himalajskiej. Jod nieorganiczny jest bezpieczny przy chorobach tarczycy. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty