Choroby tarczycy należą do cywilizacyjnych, więc najważniejsze to prowadzić bardzo higieniczny tryb życia. W ramach diety trzeba zwiększyć ilość białka, warzyw i ograniczyć spożycie skrobi. Dodatkowo standardowo przy chorobach tarczycy wyklucza się gluten pszenny, warzywa krzyżowe (kapusty, kalafiory, brokuły, brukselkę) oraz soję. Nie zalecam wykluczania ryb morskich, owoców morza, soli kamiennej, soli morskiej, soli himalajskiej. Jod nieorganiczny jest bezpieczny przy chorobach tarczycy. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Schudnięcie przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty jeść przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Bezpieczna dieta przy niedoczynności tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Co jeść, aby schudnąć przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Problemy z wagą przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Co jeść przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Przybieranie na wadze przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Dieta w niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Mam niedoczynność tarczycy - jak schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Niedoczynność tarczycy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Choroby tarczycy - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wywołanyc
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego