Czy taka ilość glutenu wystarczy, aby wynik gastroskopii był wiarygodny?

Mam skierowanie na gastroskopię (wykluczenie celiakii, wycinki z części zstępującej i opuszki dwunastnicy). Wiem, że aby badanie było wiarygodne nie powinnam rezygnować z glutenu. Niestety za namową dietetyka od 2,5 roku właściwie jestem na takiej diecie. Od ok. roku nie przestrzegam tej diety ściśle tzn. w czasie świąt, uroczystości pozwalam sobie na "normalne" jedzenie, czasem (raz na tydzień lub dwa) też i bez okazji. Czy taka ilość glutenu wystarczy, aby badanie było wiarygodne? Czy powinnam zwiększyć ilość glutenu i ile miesięcy przed badaniem powinnam taką dietę prowadzić? Następną wizytę u Gastroenterologa mam w sierpniu, do tego czasu chciałabym już wykonać badanie. Dziękuję.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
w piśmiennictwie dot. diagnostyki celiakii, możemy znaleźć różne informację. Niektóre źródła podają okres 2 miesięcy, inne 6 tygodni. Za minimalny czas ekspozycji na gluten uznaje się 4 tygodnie, w których to codziennie spożywamy min. w dwóch posiłkach produkty glutenowe. Jednakże w każdym ze źródeł podawana jest też informacja, iż im dłuższa ekspozycja na gluten tym badanie będzie bardziej wiarygodne.
W przypadku osób, które mają obawy przed ponownym wprowadzaniem glutenu do diety (obawiają się nawrotu problemów żołądkowo - jelitowych, gorszego samopoczucia), a chcą zweryfikować (wykluczyć) celiakię jest rozwiązanie, w którym możemy stosować dietę bezglutenową i się przebadać. Należy wówczas wykonać badanie genetyczne. Wykluczenie obecności w organizmie genu HLA DQ2 i/lub DQ8 umożliwia wykluczenie celiakii z dużym prawdopodobieństwem. Jeżeli jednak w badaniu potwierdzimy posiadanie tego genu, jesteśmy zmuszeni wykonać badania przy których niezbędna jest ekspozycja na gluten. Minusem badań genetycznych jest ich cena.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty