Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Konieczne badanie lekarskie aby móc coś więcej powiedzieć. Proponuje koniecznie udać się do lekarza rodzinnego, po badaniu będzie można określić odpowiednie dalsze postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy są jakieś przeciwwskazania do kreatynowego prostowania włosów przy uczuleniu na słońce? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na leki - jak można ją wykryć i jak ją leczyć? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy możliwe, że to objawy łuszczycy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Krosty na całym ciele. Czy to alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Jak skutecznie leczyć alergię wziewną? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przeczulica pod linią włosów na głowie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na farby włosów i hennę – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy od alergii może powiększyć się węzeł chłonny na szyi? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy takie uczulenie może się powtórzyć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Użądlenie przez osę a alergia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Zapalenie mieszków włosowych - przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie mieszków włosowych to rodzaj bakteryjneg
Łupież pstry - objawy, przyczyny, leczenie i zapobieganie
Łupież pstry to powierzchniowe zakażenie naskórka,
Farbowanie włosów - zabieg w domu, wybór farby, pielęgnacja włosów
Wybór farby w stosunku do karnacji daje efekt równ