Zapytaj lekarza

7 3 6 , 8 5 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy to mogą być blizny przerostowe?

Witam. Po długim i ciężkim trądziku (leczonym retinoidami) na plecach i klatce piersiowej pozostały mi blizny i białe odbarwienia. Większość blizn jest malutkich, płaskich (białe) ale mam też trochę małych, wypukłych (również białe - nie są twarde, raczej jak się je łapie w palce to robi się balonik, taki jakby nic pod ich powierzchnią nie było - marszczą się). Czy to mogą być blizny przerostowe? Jeżeli tak czy znaczy to że mam skłonność do przerostu kolagenu i nie powinnam wykonywać zabiegu typu roller/dermapen/mezoterapia/frakcjonowanie? Nie mam problemu z gojeniem się ran. Posiadam jeszcze trochę blizn zanikowych na twarzy.
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku?

Trądzik objawia się nieestetycznymi krostami, które pojawiają się najczęściej na twarzy. Niektórzy nie zwracają jednak na to uwagi i bagatelizują problem. Obejrzyj film i dowiedz się, dlaczego nie należy zwlekać z leczeniem trądziku.

Dzień dobry. Niestety bez konsultacji i oceny wizualnej nie jesteśmy wstanie ocenić jakie zmiany powstały na skórze. W tym celu niezbędna będzie konsultacja a następnie dobranie odpowiedniej terapii.

0

Dzień dobry, w celu oceny rodzaju powstałych blizn konieczna jest osobista konsultacja powiązana z możliwością oględzin problemu. Pozdrawiam, Aleksandra Duczmal.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy