Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy to zbyt szybki przyrost beta HCG w ciąży?

Witam,

mam 22 lata. Jest to moja pierwsza upragniona ciąża. Ostatnia miesiączka - 4 grudzień 2012 r., zrobiłam dwa testy ciążowe, które wyszły pozytywne. Wizyta u ginekologa 15 stycznia, powiedział ciąża 6 tyg. i 5 dni i nic więcej nie powiedział oprócz tego, że mam przyjść na wizytę 5 lutego. Tak było, pojawiłam się 5 lutego i stwierdził, że widać pecherzyk ciążowy 21 mm, ale zarodka nie widać, zobaczył rozdęty lewy jajowód o wym. 20 na 10 mm, mogący odpowiadać GeU. Czy może to być ciąża pozamaciczna?:( Powiedział, że ciąża jest opóźniona i z badania USG znów stwierdził 6 tyg. i 4 dni. Czy po niecałym miesiącu może wynik badania USG znowu pokazywać 6 tydz. i 4 dni? Zlecił mi test ciążowy z krwi. Moje wyniki beta HCG to: 5 lutego - beta HCG - jakościowo >1000mlu/ml, po 48 godzinach powtórzyłam test, 7 luty - eta HCG 35577 (plus). Jednostki, jakie podaje laboratorium to: do 5 poza okresem ciąży, 5-50 ciąża 2 di-1 tydzień, 50-500 ciąża 1-2 tydzień, 100-5000 ciąża 2-3 tydz., 5000-10000 ciąża 3-4 tydz., 10000-50000 ciąża 4-5 tydz., 10000-100000 ciąża 5-6 tydz., 15000-200000 ciąża 6-8 tydz.

Z wynikami dzwoniłam do mojego ginekologa i stwierdził, że coś za bardzo urosło. Pytanie - co? Moje pytanie brzmi, czy moja beta nie jest zbyt wysoka i co to oznacza? Proszę o odpowiedź, bo zwariuję do następnej wizyty u ginekologa (13 luty). Dodam, że boli mnie brzuch, kręgosłup, raz prawy raz drugi jajnik i ostatnio pojawiły się białe upławy.

Pozdrawiam, Magda

KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Czego należy unikać w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas. Właśnie wtedy kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Obejrzyj film i dowiedz się, czego powinna unikać kobieta w stanie błogosławionym.

Witam!

Wg ostatniej miesiączki w dniu badania (tj. 5 lutego) rozpoczęła Pani 9 tydzień ciąży. W treści zapytania nie podaje Pani długości cykli miesiączkowych co utrudnia wyliczenie dnia owulacji i tym samym prawdopodobnego dnia zapłodnienia. Jeżeli miesiączkowała Pani regularnie średnio co 28 dni, to różnica w wieku ciąży jest istotnie za duża. Jeżeli cykle były dłuższe, ponad 40-dniowe to młodsza o 2 tygodnie ciąża wg USG nie budzi naszego niepokoju. Istotna jest jednak informacja na temat braku przyrostu pęcherzyka. W 6 tygodniu ciąży powinien być widoczny nie tylko zarodek, ale i jego czynność serca. W Pani przypadku niestety pęcherzyk nie zmienił swoich wymiarów w ciągu miesiąca, co pozwala wysunąć podejrzenie pustego jaja płodowego. Proszę nie mylić tego z ciążą ektopową, która jest nieprawidłowym miejscem zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej (głównie w jajowodzie, jamie brzusznej). Jak sama Pani pisze, lekarz uwidocznił pęcherzyk w jamie macicy, a zatem ciążę ektopową możemy wykluczyć. Z kolei ocena przyrostu stężenia gonadotropiny kosmówkowej jest niemożliwa do ustalenia, ze względu na dwie odmienne metody oceny hormonu. Za pierwszym razem - jak sama Pani cytuje - oznaczono betaHCG jakościowo, za drugim razem ilościowo. Wyniki są zatem niemożliwe do porównania.

Pozdrawiam

Lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy