Czy w przypadku takich wyników powinnam udać się na dodatkowe badania?

Leukocyty 6,61 x10^3/uL 3,98 - 10,04 Neutrofile 2,34 x10^3/uL 1,5 - 7,7 Limfocyty 3,51 x10^3/uL 1,1 - 4,5 Monocyty 0,46 x10^3/uL 0,1 - 0,9 Eozynofile 0,25 x10^3/uL 0,02 - 0,5 Bazofile 0,05 x10^3/uL 0 - 0,2 Neutrofile 35,3 % 34 - 71,1 Limfocyty 53,1 % 19,3 - 51,7 H Monocyty 7,0 % 4,7 - 12,5 Eozynofile 3,8 % 0,7 - 5,8 Bazofile 0,8 % 0,1 - 1,2 Krwinki czerwone Erytrocyty 4,30 x10^6/uL 3,93 - 5,22 Hemoglobina 11,6 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 36,8 % 34,1 - 44,9 Wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV 85,6 fl 79,4 - 94,8 MCH 27,0 pg 25,6 - 32,2 MCHC 31,5 g/dl 32,2 - 35,5 L RDW-SD 44,3 fl 36,4 - 46,3 RDW-CV 14,1 % 11,7 - 14,4 Płytki krwi Płytki krwi 427 x10^3/uL 150 - 400 H PDW 11,3 fl 9,8 - 16,2 MPV 10,3 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 26,4 % 19,1 - 46,6 PCT 0,44 % 0,17 - 0,38 Czy w wypadku takich wyników powinnam iść do lekarza zlecić dodatkowe badania ? Anemię z niedoboru żelaza mam od kiedy pamiętam ale martwi mnie reszta wyników PLT PCT i limfocyty
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Badania krwi - leukocyty

Leukocyty to krwinki białe ? są bezbarwne i jest ich znacznie mniej niż krwinek czerwonych w naszym organizmie. Jednak są bardzo ważne dla naszego zdrowia, ponieważ pełnią funkcję głównie odpornościowe. Więcej szczegółów na temat krwinek białych wyjawia nam lek. Łukasz Kowalski.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty