Zapytaj lekarza

7 3 6 , 1 1 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy takie wyniki morfologii u 29-latka mocno odbiegają od normy?

Witam. Ostatnio miałem bardzo stresujący okres w swoim życiu, w między czasie też przytrafiło mi się dosyć ostre zapalenie zatok (pierwszy raz w życiu). Moje samopoczucie było fatalne, zacząłem martwić się o swoje zdrowie. Kiedyś miałem skierowania do lekarzy o podejrzenia nerwicy lekowej. Postanowiłem wykonać podstawowe badania krwi. Czy moje wyniki mocno odbiegają od normy? Czy pewne odchyły mogą wynikać właśnie ze stresu lub zapalenia zatok? Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 13,24 x10^3/uL[4,23-9,07]H, Neutrofile 9,55 x10^3/uL[1,5-7,7]H, Limfocyty 2,26 x10^3/uL[1,1-4,5]~, Monocyty 1,21 x10^3/uL[0,1-0,9]H, Eozynofile 0,15 x10^3/uL[0,02-0,5]~, Bazofile 0,07 x10^3/uL[0-0,2]~, Neutrofile 72,2 %[34-67,9]H, Limfocyty 17,1 %[21,8-53,1]L, Monocyty 9,1 %[5,3-12,2]~, Eozynofile 1,1 %[0,8-7]~, Bazofile 0,5 %[0,2-1,2]~, Erytrocyty 5,26 x10^6/uL[4,63-6,08]~, Hemoglobina 15,4 g/dl[13,7-17,5]~, Hematokryt 44,4 %[40,1-51]~, MCV 84,4 fl[79-92,2]~, MCH 29,3 pg[25,7-32,2]~, MCHC 34,7 g/dl[32,3-36,5]~, RDW-SD 39,3 fl[35,1-43,9]~, RDW-CV 12,8 %[11,6-14,4]~, Płytki krwi 309 x10^3/uL[150-400]~, PDW 11,1 fl[9,8-16,1]~, MPV 9,9 fl[9,4-12,6]~, P-LCR 24,0 %[19,2-47]~, PCT 0,30 %[0,16-0,35]~;
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Badania krwi - AIAT

AIAT to inaczej aminotransferaza alaninowa. Jest to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Czego dotyczy badanie? Jakie są prawidłowe wyniki ? Dowiedz się, oglądając film.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy