Zapytaj lekarza

7 4 2 , 3 4 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy wyniki badań hormonalnych świadczą o PCOS?

Witam. Mam 25 lat, lekarz ginekolog podejrzewał u mnie PCOS, w związku z tym zlecił wykonanie badań hormonalnych. Badania były robione w 4 dc Wyniki są następujące : Estradiol 38, pg/ml norm. 19,5- 144,2 17-OH Progesteron 2,04 ng/ ml norm. 0,2-1,3 - powyżej normy FSH 8,8 mlU/ml norm. 2,5-10,2 LH 8,6 mlU/ml norm. 1,9-12,5 Prolaktyna 31,7 ng/ml norm. 2,8-29,2 - powyżej normy Wolny testosteron 2,41 pg/ml norm. 0-2,85 Insulina 5,04 mlU/ml norm. 3-28 SHBG 34,5 nmol/l norm. 18,2-135,5 DHEA S 277,27 ug/dl norm. 35-430 Androstendion 2,72 ng/ml norm. 0,3-3,3 Glukoza we krwi 83,9 mg/dl norm. 70-99 TSH 1,708 mU/l norm 0,35-5,5 FT3 3,42 pg/ml norm. 2,3-4,2 FT4 1,29 ng/dl norm 0,89-1,7 w związku z wynikami, mam pytanie czy świadczą one o PCOS ?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Poronienie

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Badania hormonalne nie są konieczne do rozpoznania PCOS , zaburzenia powyzsze wymagają wizyta u endokrynologa lecz nie są jednoznaczne z rozpoznaniem PCOS , konieczna wizyta u lekarza ginekologa ponownie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy