Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy zrobić dodatkowe badania?

Witam! Mam 31 lat, chorowałem 5 lat temu na ziarnicę. Obecnie występują takie objawy, jak osłabienie, świąd, łzawienie oczu, skurcze łydek, zdarza mi się "zasłabnąć" po jedzeniu (nie jem mięsa). W kontrolnych badaniach krwi wyszły podwyższone MONO - 0,69 (norma 0,24-0,36). W poprzednim badaniu również ten wskaźnik był wyższy. Obniżenie MCHC 32 (norma 32,2-36,5) i podwyższone HCT 45 (norma 34,1-44,9). Pozostałe badania - enzymy ALAT, ASPAT, LDH, ALP, GGTP - w normie, glukoza, bilirubina w normie. CRP - w normie. Wiem, że mam wirusa mononukleozy, przyjmuję wziewne glikokortykosteroidy na astmę, neuroleptyki, betablokery. Wizytę u lekarki mam za parę miesięcy. Proszę o interpretację wyników krwi i ocenę sytuacji - czy mam czekać i nic nie robić? Z góry dziękuję.

MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Czy nowotwór prostaty może nawrócić?

Witam serdecznie!

Przesłane przez Pana wyniki są na granicy błędu laboratoryjnego, więc można traktować je jako normę. Nie napisał Pan pozostałych parametrów, ale zakładam, że w takim razie są w normie. Co do rozmazu to najlepiej jest oceniać rozmaz ręczny; rozmazy automatyczne nie zawsze są dokładne.

Warto byłoby, aby zbadał Pana lekarz rodzinny - pod kątem oceny węzłow chłonnych, wielkości wątroby i śledziony. Proponuję także oznaczyć TSH w kierunku ewentualnych zaburzeń tarczycy.

Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy