Czym grozi zjedzenie spleśniałego jedzenia?
Witam!
Jestem w 24 tygodniu ciąży. Popełniłam straszne głupstwo, ale dopiero po czasie zdałam sobie z tego sprawę. Podczas przygotowywania kolacji dostrzegłam, że na żółtym serze pojawił się niebiesko-zielony osad. Niestety zamiast wyrzucić cały ser po prostu odkroiłam jego brzegi, a pozostałą część wykorzystałam do zrobienia grzanek (w piekarniku, grzały się ok. 5 minut). Dopiero po zjedzeniu, zaczęłam się zastanawiać, czy w ten sposób nie zaszkodziłam dziecku. Jestem przerażona. Mam więc następujące pytania:
1. Jakie jest ryzyko, że zaszkodziłam dziecku i w jakim stopniu to zagrożenie jest poważne?
2. Czy są jakieś badania, które mogłyby wykazać obecność bakterii lub toksyn w moim organizmie, które mogą mieć wpływ na dziecko?
3. Po jakim czasie mogłabym wykonać takie badania, aby były wiarygodne, ale nie było za późno?
4. W jaki sposób wygląda leczenie tego rodzaju zatruć?
Pozdrawiam