Czym grozi zjedzenie spleśniałego jedzenia?

 

Witam!
Jestem w 24 tygodniu ciąży. Popełniłam straszne głupstwo, ale dopiero po czasie zdałam sobie z tego sprawę. Podczas przygotowywania kolacji dostrzegłam, że na żółtym serze pojawił się niebiesko-zielony osad. Niestety zamiast wyrzucić cały ser po prostu odkroiłam jego brzegi, a pozostałą część wykorzystałam do zrobienia grzanek (w piekarniku, grzały się ok. 5 minut). Dopiero po zjedzeniu, zaczęłam się zastanawiać, czy w ten sposób nie zaszkodziłam dziecku. Jestem przerażona. Mam więc następujące pytania:
1. Jakie jest ryzyko, że zaszkodziłam dziecku i w jakim stopniu to zagrożenie jest poważne?
2. Czy są jakieś badania, które mogłyby wykazać obecność bakterii lub toksyn w moim organizmie, które mogą mieć wpływ na dziecko?
3. Po jakim czasie mogłabym wykonać takie badania, aby były wiarygodne, ale nie było za późno?
4. W jaki sposób wygląda leczenie tego rodzaju zatruć?
 
Pozdrawiam

KOBIETA ponad rok temu

 

Witam serdecznie!

Jednorazowe zjedzenie produktu z pleśnią nie powinno zaszkodzić ani Pani, ani dziecku. Człowiek ma odruchy obronne takie jak wymioty, biegunka, które przyspieszają wydalenie patogenów zawartych w jedzeniu. W swojej wypowiedzi nie wspomina Pani o jakichkolwiek objawach występujących po spożyciu sera. Wysoka temperatura mogła zniszczyć grzybnię.
Jeżeli obawia się Pani dalszych konsekwencji może Pani zażyć 2 tabletki węgla leczniczego, dostępnego w aptece bez recepty, które ma zdolność wiązania patogenów i ich wydalania poza organizm.

Odnosząc się do Pani ostatniego pytania, nie ma badań diagnostycznych, które udzieliły odpowiedzi na Pani pytanie. W obecnej sytuacji najlepszym wskaźnikiem jest Pani samopoczucie i stan ogólny.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty