Dieta odchudzająca a owoce

Chciałam się dowiedzieć, ile owoców mozna jesć codziennie NIE BĘDĄC NA DIECIE. Moja 13-letnia córka skończyła odchudzanie i dodaje stopniowo kalorie. Jednak nie je owoców, bo boi sie że od nich przytyje. Ile trzeba zjeść owoców dziennie aby przytyc? Czy naprawdę można przytyć od np.3 jabłek zjedzonych " na raz"? Wcześniej jadla owoce i utrzymywala wage( tylko teraz schudla do wagi prawidłowej - 55, wczesniej wazyła 68). Jakich owocow lepiej unikać, a ktore jeść bez obaw i ile?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedna porcja to taka ilość jaka zmieści się w dłoni więc 3 jabłka to 3 porcje owoców. Tyje się od nadmiaru kalorii w stosunku do zapotrzebowania, nie należy za nadmiar kilogramów winić owoców.

0

W dietach redukcyjnych można spożywać około 300g/dzień. Winogrona i banany są najbardziej kaloryczne więc można ilość zmniejszyć do 250g. Dziewczyna potrzebuje witamin do budowania organizmu, więc po części jeśli nie będzie jadła słodyczy to jedząc owoce i tak będzie dobrze.

0

Witam!
Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka istotnych zasad żywieniowych.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno być ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Polecam picie wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zadbaj o aktywność fizyczną!

Po dodatkowe wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty