Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Marskość wątroby to stan bardzo poważny, zwłaszcza w połączeniu z cukrzycą. Wymaga zastosowania indywidualnych zaleceń dostosowanych do aktualnego stanu zdrowia. Żadnych bliższych informacji o swoim stanie Pan nie zamieścił, więc nie sposób udzielić właściwej odpowiedzi. Proszę zgłosić sie do dietetyka po dostosowaną do Pana potrzeb dietę. Pozdrawiam.

0

Witam,
w Pana schorzeniach należy zastosowac diete łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu.Dieta ta jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Zawiera ona mniejsze ilości tłuszczu zwierzęcego i produktów bogatych w cholesterol.
Dopuszczalne tłuszcze to olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy bezerukowy, z pestek winogron, zarodków pszennych, oliwa z oliwek, w niewielkiej ilości masło i miękkie margaryny. Niedopuszczalne są: słonina, smalec, boczek łój. Ze względu na mniejszą ilością tłuszczu, a co z tym idzie gorszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w diecie tej należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten.
Wykluczone są produkty ciężko strawne, wzdymające, długo zalegające w żołądku, ostro przyprawione, produkty zbożowe gruboziarniste. Białko powinno być rozłożone równomiernie na podstawowe posiłki.Posiłki należy podawać w małych objętościach 5 razy w ciągu dnia o umiarkowanej temperaturze.
Dieta podlega modyfikacji w zależności od jednostki chorobowej. I tak w chorobach pęcherzyka żółciowego należy wykluczyć żółtka jajek i produkty z dużą ilością cholesterolu (pełne mleko i podroby). Do potraw z jajkami należy dodawać tylko białko. Należy ograniczyć także produkty zawierające dużo kwasy szczawiowego - szczaw, szpinak, rabarbar.
Chętnie pomogę ustalic taką dietę ,ponieważ w przypadku pana choroby powinien pan jej konsekwentnie przestrzegać.
w razie chęci proszę o kontakt prywatnie ,
Pozdrawiam ,
Anna Zientalska
666 614 666

0

Dzień dobry
Zawsze przy układaniu diet , jeśli występuje więcej jednostek chorobowych należy wybrać tą , która najbardziej zagraża życiu, W marskości wątroby koniecznie trzeba przestrzegać diety, która jest uzależniona od stopnia zaawansowania choroby. Niestety mam zbyt mało informacji od Pana, aby podać zalecenia. Bardzo proszę o więcej informacji.
Pozdrawiam Monika Kruszelnicka

0

Witam, dietoterapia przy współistnieniu marskości wątroby i cukrzycy wymaga dużego zaangażowania i bardzo indywidualnego podejścia, tym bardziej, ze stopień wyrównania cukrzycy ma ścisły związek ze stopniem uszkodzenia wątroby. Brakuje w pytaniu informacji zarówno o stopniu marskości (wyrównana, niewyrównana), wartościach glikemii, czy leczenie obecnie insulina (tak przypuszczam, ale wolałabym mieć pewność), jeśli insulinoterapia to jaka insulina w jakich dawkach. I dopiero przy takich informacjach można bezpiecznie rozpocząć planowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Proszę o uzupełnienie tych danych, wówczas, w miarę możliwości chętnie pomogę, tym bardziej, ze diabetologia to nie tylko moja specjalizacja, ale i pasja :) Pozdrawiam serdecznie.

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Leczenie neuropatii jest trudne i złożone. W zasadzie nie istnieją leki zatrzymujące postęp choroby. Leczenie skupia się głownie na uśmierzaniu bólu. Skuteczność klasycznych leków przeciwbólowych jest niewielka. W przypadku polineuropatii cukrzycowej klasyczne NLPZ są wręcz przeciwwskazane ze względu na ryzyko działań niepożądanych w stosunku do nerek, które i tak są narażone na uszkodzenie w przebiegu cukrzycy ( nefropatia cukrzycowa).
Do leków mających działanie przeciwbólowe należą leki przeciwdepresyjne i przeciwdrgawkowe. Pomocniczo stosuje się dożylne wlewy z lidokainy oraz miejscowo kapsaicynę.

Stosuje się też leki poprawiające funkcjonowanie uszkodzonych nerwów: kwas α-liponowy (ALA) oraz witaminy z grupy B, generalnie są to leki zarejestrowane do leczenia polineuropatii cukrzycowej.
Bardzo ważne jest rehabilitacja i usprawnianie, które w pewnym stopniu hamuje postęp zaników mięśniowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta dla osoby z marskością wątroby

Jaka jest najlepsza dieta (co jeść a czego unikać) przy marskości wątroby ?
MĘŻCZYZNA, 53 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Leczenie dietetyczne ma ogromne znaczenie w marskości wątroby. Odpowiednio ułożona dieta powinna dostarczać choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i uzupełnić ewentualnie zaistniałe niedobory. Należy pamiętać ze prawidłowym leczeniem dietetycznym można poprawić stan zdrowia chorych, natomiast błędy żywieniowe mogą gwałtownie pogarszać stan zdrowia chorych.

Marskość wątroby przebiegać może dwojako:
-bez powikłań tzw marskość wyrównana
- z komplikacjami (marskość niewyrównana)
W pierwszym przypadku dieta pacjenta powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia racjonalnego, z wprowadzeniem modyfikacji w oparciu o indywidualną tolerancję pewnych produktów i potraw (zakazane są napoje alkoholowe). Chorym na marskość wątroby nie zaleca się rutynowo ograniczenia podaży tłuszczu. Ograniczenia dotyczą jedynie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans a także cholesterolu. Pacjentom z wyrównaną marskością zaleca się spożycie do 1g/kg należnej masy ciała, to jest 70 g tłuszczów na dobę.
W marskości wątroby wyrównanej należy dietę uzupełniać w składniki mineralne oraz witaminy zwłaszcza A, D, E, C, K. Wynika to z utraty możliwości magazynowania tych składników przez wątrobę lub upośledzonej konwersji prowitamin do formy aktywnej.

Dieta w marskości wątroby z powikłaniami- zalecenia:

- Podaż energii powinna być adekwatna do stanu odżywienia chorego – w przypadku wagi normalnej: 2500-2700 kcal, u osób niedożywionych ok. 3000 kcal, u osób z nadwagą lub otyłością – odpowiednio mniej
-Zakazane jest spożywanie jakichkolwiek napojów alkoholowych.
-Chory powinien spożywać od pięciu do szczęściu niedużych objętościowo, lekkostrawnych posiłków dziennie.
- Dieta powinna być wysokobiałkowa (jeśli objawy choroby nie nasilają się). Połowa dostarczanego białka powinna pochodzić z produktów zwierzęcych (chude mięso, nabiał).
-Ograniczamy cukry proste do maksimum 70 g dziennie, na rzecz cukrów złożonych (produkty zbożowe, ziemniaki).
-Energia z tłuszczów powinna stanowić ok. 35% dostarczanej energii
Wskazane są tłuszcze roślinne, szczególnie oleje. Z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego dozwolone jest jedynie masło.
- Należy dbać o częste spożywanie dozwolonych warzyw i owoców, w celu dostarczania witamin i składników mineralnych.

W przypadku encefalopatii wprowadza się dodatkowe zalecenia. Wówczas konieczne jest stosowanie diety ubogobiałkowej (20-40 g/dobę), jak w ostrej niewydolności nerek; niektórzy autorzy optują nawet za wprowadzeniem na 1-3 dni diety bezbiałkowej. Gdy nastąpi poprawa stanu zdrowia pacjenta, podaż białka zwiększa się stopniowo o 10 g co trzy dni, aż do uzyskania zalecanej dawki, czyli ok. 1 g na kg należnej masy ciała na dobę;

Ważne jest, aby przyjmowane pokarmy były zawsze świeże, w tym celu należy przygotowywać posiłki codziennie.

Do produktów niezalecanych w okresie wyrównania choroby należą:
Używki (alkohol, mocna herbata, kawa, kakao)
Ostre przyprawy
Pokarmy wzdymające (kapusta, cebula, rośliny strączkowe, szparagi śliwki. Gruszki, czereśnie)

Ze względu na występującą skłonność do wzdęć, należy unikać spożywania pokarmów bogatych w błonnik.

pozdrawiam
Małgorzata

0
Mgr MaĹgorzata Talaga-Duma
Mgr MaĹgorzata Talaga-Duma

Witam serdecznie. Postępowanie żywieniowe w przypadku marskości wątroby w dużej mierze uzależnione jest od zaawansowania choroby. Jeśli stan pacjenta jest stabilny i marskość jest wyrównana, wówczas prawidłowo zbilansowana dieta jest jednocześnie elementem leczenia.
Zapotrzebowanie energetyczne (czyli kcal) określa się na podstawie aktualnej wagi pacjenta i waha się w granicach 25-35kcal na kg masy ciała/doba. Przy czym , jeśli pacjent jest otyły, bądź boryka się z nadwagą odpowiednio zmniejszamy podaż kcal z pożywieniem.
Natomiast zapotrzebowanie energetyczne wzrasta np przy infekcjach, stanach zapalnych.
W marskości wątroby - bez względu na tej etiologię i patomechanizm - OBOWIĄZUJE BEZWZGLĘDNY ZAKAZ STOSOWANIA ALKOHOLU I NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH.
Produkty , jakie wybieramy do sporządzania posiłków powinny być jak najmniej przetworzone. Oznacza to, że im krótszy i bardziej czytelny skład na opakowaniu, tym lepiej.
Prawidłowo ułożona dieta dla pacjenta z wyrównaną marskością wątroby nie odbiega od zasad zdrowego odżywiania.
1) posiłki powinny być spożywane regularnie, w stałych odstępach czasu (oczywiście w miarę możliwości). Lepiej zjeść częściej niewielkie porcje.
2) głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone, które odnajdziemy w kaszach, ryżach, makaronach pełnoziarnistych, płatkach owsianych i innych produktach zbożowych
3) wyrównana marskość wątroby nie zobowiązuje do rezygnacji tłuszczów - ALE NALEŻY BARDZO ZWRACAĆ UWAGĘ NA JAKOŚĆ SPOŻYWANEGO TŁUSZCZU. Nasycone tłuszcze roślinne proszę zamienić na oleje roślinne (olej lniany, oliwa z oliwek)
4) podaż białka, dla osób z wyrównaną marskością oblicza się zapotrzebowanie na około 1,0-1,2g białka na kg masy ciała. Proszę wybierać produkty, które dostarczą białka o lekkiej strawności - idealne są ryby (dodatkowo zawierają korzystne tłuszcze i cenne witaminy, tak ważne dla pracy wątroby). Chude mięso z indyka, królika, perliczki (odradzam kurczaki z marketu). Dobre białko to również białko jaja kurzego , polecam jajka gotowane na miękko - zamiast smażonych.
Jeśli toleruje i lubi Pan rośliny strączkowe - fasola, soczewica, bób, ciecierzyca - to również można je wykorzystać komponując własne dania. Świetnie pasują do kasz.
5) warto zadbać o warzywa - dostarczą witamin , a przecież chora wątroba nie jest w stanie kumulować wielu witamin.
6) smaczne owoce powinny zastąpić tłuste i niezdrowe słodkości
7) odpowiednie nawodnienie organizmu - woda lekko mineralizowana, kompoty BEZ CUKRU I SŁODZIKÓW gorzka delikatna herbata, herbaty owocowe - bez cukru
8) wybór odpowiedniej obróbki cieplnej - smażenie zamieniamy na duszenie, gotowanie, gotowanie na parze

Ewentualne dodatkowe obostrzenia i zalecenia dotyczą pacjenta wówczas, gdy stan pacjenta się pogarsza - encefalopatia wątrobowa. U pacjentów z biegunkami tłuszczowymi, u pacjentów z niewyrównaną glikemią (cukrzyca) bądź u pacjentów niedożywionych.

Życzę dużo zdrowia
Pozdrawiam Asia Szmitka-Łuszczyk mgr farmacji dietetyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski

Szanowny Panie - Podał Pan zbyt mało informacji, abym mógł z pełną odpwiedzialnością odpowiedzieć na pytanie
Serdecznie Pozdrawiam Pana, dr n. med. Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty