Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
W przebiegu astmy może pojawiać się zwiększona ilość wydzieliny w drogach oddechowych. W prawidłowo kontrolowanej astmie nie powinno to jednak występować. Zwłaszcza, jeśli charakter czy ilość wydzieliny zmienił się ostatnio, może to wskazywać na współistniejące zakażenie dróg oddechowych. W Pani przypadku wskazana jest wizyta u Lekarza Rodzinnego lub prowadzącego pulmonologa celem weryfikacji skuteczności leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Astma nieatopowa u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Odchrząkiwanie przy astmie – odpowiada Pawe Żmuda-Trzebiatowski
- Powiększone migdałki przy astmie i stosowanych lekach – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Astma oskrzelowa i zielona plwocina – odpowiada Lek. Irena Zięba-Małachowska
- Leczenie astmy – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Stosowanie roztworu soli w astmie oskrzelowej – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Leki sterydowe w astmie – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Silne duszności przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Kłopot z wykrztuszaniem wydzieliny, ból w klatce piersiowej i płucach – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy przy astmie oskrzelowej można stosować syrop sosnowy? – odpowiada Piotr Pilarski