Duża nadwaga u 9-latki

Dzien dobry mam problem z 9 letnia corka ma duza nadwage z ktora juz sobie nie radze robilam jej badania chormonalne w szpitalu na hodzki i wykazaly ze wszystko jest ok mala jest zapisana do szpitala poniewaz dostala skierowanie niestety nie ma miejsc nie wiem juz co robic i gdzie sie z tym problemem zglosic poprosze o wszelka pomoc
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Oburęczne dzieci bardziej nadpobudliwe?

Droga Mamo,

radziłabym się przyjrzeć diecie dziecka. Najczęściej nadwaga u dzieci wynika ze złego odżywiania. Najlepiej byłoby, aby Pani zabrała córkę do dietetyka i zrobiła dokładną analizę jadłospisu.
Zachęcam też do zapoznania się z ilościami produktów spożywczych, jakie są niezbędne dla dziecka w tym wieku. Chętnie je Pani wyślę, ale proszę mail: ceborska@food-diet.pl

Pozdrawiam
http://food-diet.pl/

0

Witam!

Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty