Głód po posiłkach przy cukrzycy

Na zadane pytanie uzyskałam odpowiedź nie na temat.Nie chodziło o dietę dla cuk.znam ją i stosuję.XIIub.r.stwerdzono cukrz. t.2 -glukoza 129,ins. 6,6,hem.gl. 7,5.Bad.XIbr.glu. 125,hemgl.6,3 na czczo z żyły.Biorę symglic1mg 0,5ta rano.Przeciętne z 10 dni wyniki bad.gluk.na czczo 108,2 g.po śniad.103,po ob. 138,po kol.152.czy są prawidłowe?Po posiłkach odczuwam głód i ochotę na słodycze.Co mam w takiej sytuacji robić? Jadam co 3 godz.Straciłam na wadze, co robić aby dalej nie chudnąć.
KOBIETA, 69 LAT ponad rok temu

Przykro mi, ale dieta którą Pani stosuje jest zupełnie nie dopasowana do Pani typu metabolicznego. Jest ona ułożona pod cukrzycę, czyli chorobę, a nie pod pacjenta. Najpierw musimy odpowiedzieć sobie na pytanie jaka jest pani konstytucja organizmu (szybkość procesów utleniania, dominacja układu nerwowego AUN, oraz funkcjonowanie tarczycy i nadnerczy), dopiero potem dopasowujemy dietę. U Pani tego nie zrobiono, dlatego brak efektu. Ja też niestety bez tych odpowiedzi nie udzielę porady, bo byłaby ona taka sama jak poprzednia. Wymaga to najpierw dodatkowych badań, potem konsultacji u dietetyka (dobrego dietetyka). Badanie jakie należy wykonać to Analiza Pierwiastkowa Włosów. To badanie da nam te oczekiwane odpowiedzi i na podstawie tych wyników należy dopiero ułożyć dietę pod pacjenta a dopiero potem pod chorobę. Można też bez analizy, ale to wymaga osobistej konsultacji z dietetykiem który wie o co chodzi w ustawianiu diety metabolicznej. Jeśli będą jeszcze jakieś pytania to proszę śmiało pisać. Pozdrawiam diet. Leszek Kosowski

0

Witam!

Zachęcam do konsultacji z lekarzem i podaje ogólne zasady żywienia dla osób z cukrzycą typu 2.

Jedz 5-6 posiłków dziennie. Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się. Posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia. Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).

Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.

Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla Twojego zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, dosładzanie, produkty z mąki pszennej), alkoholu, soli. Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru- unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi.

PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.

PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie. Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj. Unikaj smażenia.

Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa i wędlin.

Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. Może to być: marsz (np. z kijkami), wolny bieg, jazda na rowerze, pływanie.

Wysiłek fizyczny wymaga dodatkowej porcji złożonych węglowodanów przed, w trakcie i po jego zakończeniu. Zapobiegniesz w ten sposób hipoglikemii (niskiemu stężeniu cukru we krwi).

UWAGA! Noś przy sobie coś słodkiego, na wypadek niedocukrzenia (osłabienie, zawroty głowy, pocenie się, uczucie głodu.

Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty