Profilaktyka grzybicy
Grzybica to powszechna choroba. Atakuje różne części ciała. Jak można jej zapobiec? Na ten temat wypowiada się ekspert - lek. medycyny estetycznej Agnieszka Bańka-Wrona.
Nie. Grzyby, które ze smakiem spożywamy, to grzyby kapeluszowe, które nie atakują człowieka. Grzybica przełyku jest zaś zazwyczaj wywoływana przez Candida albicans i występuje u osób z obniżoną odpornością.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Grzybica jamy ustnej: czy powoduje trudności w przełykaniu jedzenia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Posiew kału w kierunku grzybów – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Czy może rozwinąć się nowotwór na podłożu grzybicy? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Spleśniały chleb – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Odżywki białkowe a grzybica – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Grzybica jelit a spożywanie dużej ilości słodyczy – odpowiada Dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń
- Wynik posiewu z dróg moczowych do analizy – odpowiada Piotr Pilarski
- Wynik badania posiewu kału i Candida albicans – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Obecność Candida albicans w stopniu obfitym – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy grzybica pochwy jest zakaźna? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
artykuły
Grzybica - charakterystyka, rodzaje, typy grzybów
Grzybice, czyli mikozy, to grupa chorób wywołanych
Które okolice skóry są szczególnie narażone na grzybicę?
Grzybica fałdów skórnych, zwana wyprzeniami drożdż
Kandydoza - czym jest drożdżyca wywołana Candida albicans? Objawy zakażenia, przyczyny i metody leczenia
Kandydoza to choroba grzybicza spowodowana zbyt du