Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Najlepiej wybierać proszki o działaniu hipoalergicznym (biały jeleń, pollena) lub te przeznaczone do prania ubranek dziecięcych. Warto również zastanowić się nad płynami do prania, gdyż z założenia są one delikatniejsze i mniej alergizujące.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ekologiczne orzechy do prania dla alergika zamiast tradycyjnego proszku – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Uczulenie od nowego proszku do prania – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Ciągłe drapanie u 2-latki – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy od proszku do prania może pojawić się alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie skóry i bąble a proszek do prania – odpowiada Jan ZajÄc
- Silne swędzenie stóp a uczulenie na płyn do prania – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak radzić sobie z alergią na proszek do prania u dziecka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy moja córka ma uczulenie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Drapanie skóry brzucha przez 9-miesięczne dziecko – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Świąd odbytu a uczulenie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska