Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Sorki muszę Cię sam zbadać i długo porozmawiać. Może wykonamy jakieś dodatkowe badania z krwi i wymazy z dróg oddechowych i posiewy i antybiogramy?
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nawracające infekcje górnych dróg oddechowych i wyniki testów alergicznych – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak można pomóc w udrożnieniu dróg oddechowych córki? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy mogę brać ten lek na zapalenie górnych drog oddechowych? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Ucisk w przełyku i tchawicy oraz odchrząkiwanie – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Jak domowymi sposobami nawilżyć drogi oddechowe? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Czy zapalenie górnych dróg oddechowym ma związek z infekcja? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy ten uporczywy kaszel może być spowodowany warunkami, w jakich pracuje? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Mokry kaszel i nadmiar wydzieliny z dróg oddechowych a wyniki badań – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Częste nawroty chorób górnych dróg oddechowych u dzieci – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy częste infekcje mogą być spowodowane alergią? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
artykuły
Spuchnięty nos i ból gardła - jak rozpoznać czy to alergia czy przeziębienie?
Coraz częściej zdarza się, że na zatkany nos, kata
"Wściekłe drapanie w gardle, jakby człowiek najadł się pieprzu". Pacjenci skarżą się na nietypowe objawy Omikronu
Już nie duszności, męczący kaszel czy utrata węchu
Gardło - co robić, kiedy czujemy ból?
Gardło to źródło naszego dźwięku. Dzięki strunom g