Jak mam rozumieć wynik badania USG tarczycy?

Witam, proszę o interpretację wyniku USG tarczycy. Miąższ tarczycy niejednorodny echogenicznie normoechogeniczny zawiera liczne hypoechogeniczne obszary zarówno w cieśni jak i obu płatach odpowiadający torbielom. Największy guzek w centralnej części płata lewego o mieszanej echogeniczności, tchawica nieprzemieszczona, bez cech ucisku, nie powiększone węzły chłonne w obrębie szyi. TSH-1,830; FT4-1,050; FT3-3,360.

KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Miąższ tarczycy niejednorodny echogenicznie normoechogeniczny zawiera liczne hypoechogeniczne obszary zarówno w cieśni jak i obu płatach odpowiadający torbielom. - taki opis miąższu tarczycy świadczy o całkowitej przebudowie torbielowatej tarczycy; Największy guzek w centralnej części płata lewego o mieszanej echogeniczności - świadczy o występowaniu zmiany guzowatej w lewym płacie tarczycy (nie podano wielkości tej zmiany), która ma mieszane echo, czyli jest niejednorodna, takie zmiany zazwyczaj wymagają biopsji cienkoigłowej i analizy cytologicznej; - o tym jednak wszystkim musi zadecydować endokrynolog prowadzący tchawica nieprzemieszczona, bez cech ucisku, nie powiększone węzły chłonne w obrębie szyi. - prawidłowy obraz; TSH-1,830; FT4-1,050; FT3-3,360 - wyniki poziomu hormonów bez podania jednostek i norm danego laboratorium nie podlegają interpretacji, proszę sprawdzić normy na wyniku z laboratorium, według standardowych jednostek myślę, że korelują w zakresie normy.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty