Witam Panią,
Widzę, że jest Pani z Warszawy więc najlepszym rozwiązaniem byłoby pojawić się na osobistej wizycie w moim gabinecie a bliżej przyjrzę się Pani problemowi.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
według podanych danych Pani BMI wynosi 20,3. Waga zdrowa mieści się w zakresie BMI między 18,5 a 24,9 przy czym najbardziej optymalna waga to przedział BMI między 20 a 22. Nie sądzę więc, że waga 52 kg przy wzroście 160 cm jest wagą za wysoką. Jeśli ma Pani wątpliwości wziązane ze swoją masą ciała, to radzę udac się do dietetyka, który profesjonalnie to oceni.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy ta waga jest normalna przy moim wzroście? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co spożywać, żeby schudnąć ok. 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć 25 kg w krótkim czasie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić 50 kg nadwagi? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Problem ze zrzuceniem wagi po ciąży u 31-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć po 5 ciążach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zmniejszyć wagę przy wzroście 173 cm? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- W jaki sposób schudnąć i zdrowo się odżywiać w wieku 39 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może oznaczać szybkie przybieranie na wadze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka
Śniadanie na koncentrację. Najlepsze paliwo dla mózgu
Nie ulega wątpliwościom, że śniadanie to najważnie
Białkowe śniadanie pomoże schudnąć
Tosty lub płatki z mlekiem na śniadanie? Odstaw je