Witam,
Powinna Pani zastosować indywidualną dietę, trzymać się kilku ważnych zasad a osiągnie Pani zgrabną i smukłą sylwetkę
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Aby następował spadek masy ciała Pani dzienny jadłospis powinien dostarczać około 1600 kcal. Kaloryczność tę można rozłożyć na 3 posiłki w dni pracy (I śniadanie w domu, obiad w pracy, kolacja w domu), a w dni wolne na 4 posiłki (I śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli nie jest Pani w stanie pilnować ilości kalorii to należy uregulować jedzenie posiłków, tak jak napisałam powyżej oraz zadbać o odpowiednią ilość wypijanej wody, w przypadku pracy fizycznej 2 litry dziennie. Pozdrawiam serdecznie.
Należy stosować dietę zgodną z zasadami zdrowego odżywiania, czyli:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Prośba o jadłospis i ćwiczenia umożliwiające schudnięcie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie u kobiety w wieku 22 lat? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- W jaki sposób szybko, ale zdrowo schudnąć? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- W jaki sposób dobrać dietę do ćwiczeń fizycznych? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć i zdrowo się odżywiać w wieku 39 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć po 5 ciążach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mogę schudnąć do operacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć i utrzymać zdrową dietę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak uda mi się skutecznie schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)