Jaka jest przyczyna moich problemów gastrycznych w wieku 30 lat?
Witam.
Czy dwa miesiące bez glutenu mogło zaklamac wynik gastroskopii gdzie pobrano mi wycinki zeby zbadac celiakie?
W styczniu udalem sie do rodzinnego, zasugerowal odstawic gluten na próbę. Szereg lekow na pompe dostalem, nawet trzustkę i watrobe. Badania krwi mozna rzec, ze dobre jedynie witamina D niska. Robilem sobie dodatkowo USG brzucha i nic.
W marcu przyszedł czas na gastroskopie, lekarz tez potwierdził, ze te dwa miesiace niecale bez glutenu nie wplyna na wynik. Wykryto u mnie bakterie helicobacter pylori, gastropatie. Wynik odebralem w pt. Pod katem celiakii kosmki w normie, odrobine zniszczone (moze właśnie przez bakterie). No to cóż. Wrocilem do glutenu w piatek wieczorem, jadłem bułki i inne rzeczy. W niedziele bylo tez KFC. W poniedziałek oddałem juz stolec papkowaty, nic mnie nie boli, nie mam biegunek jednak sam stolec byl po prostu pół rzadki. Dzisiaj rano ponownie to samo.
Wcześniej zdarzaly sie takie sytuacje, czasem... jednak tutaj zastanawiam sie czy powrót do glutenu nie ma na to wplywu... Moje wypróżnianie w ostatnim miesiacu bylo np bardzo dobre, stolce byly po prostu zdrowe. Żadnych papek a tu nagle 3 dni od powrotu i juz dwie kupy z rzędu jakbym mial deja vu sprzed kilku miesiecy.
Ostatnie dni to byl tez mega stres dla mnie przez to ze denerwowalem się jakie beda wyniki plus inna mega stresujaca prywatna sprawa