Witam Pana,
Powinien Pan zadbać o to aby każdy posiłek był pełnowartościowy i zawierał białko, węglowodany złożone i ,,dobre'' tłuszcze. Jeżeli chodzi o węglowodany to jedynie na kolację należy je ograniczyć lub wyeliminowywać.
Ciężko w tym momencie napisać bardziej konkretne zalecenia ponieważ musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz wykonać potrzebne badania w tym celu serdecznie zapraszam na wizytę. Widzę że jest Pan z Warszawy więc tym bardziej zachęcam.
W diecie nie może też zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi.

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pana dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty