Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Probiotyk nie pomaga na alergią. Z leków które można stosować w ciąży: cetyryzyna, loratydyna, klemastyna, difenhydramina, cyproheptadyna, dimentynden.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy osoba w ciąży może stosować lek Zyrtec? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy lek na alergię Avamys można stosować w czasie ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na leki - jak można ją wykryć i jak ją leczyć? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy leki na alergię wpływają na płodność? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska
- Stosowanie Latopicu jako probiotyk na alergię pokarmową – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy podczas ciąży mogę zażywać jakieś leki zapobiegające alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy to ma coś wspólnego z alergią na leki, czy jestem uczulona na coś innego? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Sposoby leczenia alergii na leki – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Leki na alergię: czy podczas karmienia piersią mogę je przyjmować? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Podejrzenie alergii na leki – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak