Jak dowiedzieć się na co konkretnie dziecko ma alergię?

Witam, moja córeczka Amelia ma 14 miesięcy. Kilka miesięcy temu zauważyłam, że ma dość szorstką, zaczerwienioną skórę, bóle brzuszka i biegunkę. Po konsultacji z lekarzem stwierdził alergię na białko. Przepisał jej mleko Isomil 2, zlecił też, aby nie podawać jej przetworów mlecznych, jaj, ryb, drobiu, wieprzowiny, wołowiny. W sumie, więcej jeść nie może niż może. Moje pytanie więc brzmi, czy jest możliwość zrobienia testów, może jest uczulona na jakiś konkretny składnik w pokarmie i czy nawet przy alergi na białko nie może jeść aż tak wielu pokarmów, bo to dość uciążliwe? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Niestety u tak małego dziecka nie wykonuje się testów, aby sprawdzić na co jest uczulone. Najczęściej dzieci w tym wieku są uczulone na białko mleka krowiego, więc konieczna jest eliminacja alergenu z diety na pewien okres, zalecony przez prowadzącego lekarza. Lekarz wykluczył z diety inne składniki, które również często uczulają, gdyż nigdy nie ma pewności, co dokładnie uczula, możemy tylko przypuszczać i poprzez dietę eliminacyjną, a następnie stopniowe wprowadzanie poszczególnych składników do diety i obserwację czy wystąpią objawy, przypuszczać, z jaką alergią mamy do czynienia, wtedy nie będzie już konieczna eliminacja aż tak wielu składników.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty