Zapytaj lekarza

7 3 7 , 0 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Alergia. Fakty i mity

Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.

Alergia i nietolerancja pokarmowa, to dwie różne rzeczy choć mają wspólny mianownik, czyli szkodliwość pokarmu. Różnica jest taka, że reakcja alergiczna występuje niemal natychmiast po zjedzeniu pokarmu i łatwo ją zdiagnozować, natomiast nietolerancja może się objawić po 3 dniach od zjedzenia pokarmu, dlatego trudno jest określić, co było nietolerantem. Nie można poda wszystkich produktów które mogą być alergenem, bądź nietolerantem, bo to może być każdy produkt. Jednak najczęściej uczulają: gluten, mleko, jaja, mąka pszenna, orzeszki ziemne, pozostałe orzechy, ryby, skorupiaki, soja i zboża. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy