Witam!
czy alergia i nietolerancja pokarmowa to to samo? Bardzo proszę o listę wszystkich produktów na które można mieć alergię lub nietolerancję.
Pozdrawiam
Alergia i nietolerancja pokarmowa, to dwie różne rzeczy choć mają wspólny mianownik, czyli szkodliwość pokarmu. Różnica jest taka, że reakcja alergiczna występuje niemal natychmiast po zjedzeniu pokarmu i łatwo ją zdiagnozować, natomiast nietolerancja może się objawić po 3 dniach od zjedzenia pokarmu, dlatego trudno jest określić, co było nietolerantem. Nie można poda wszystkich produktów które mogą być alergenem, bądź nietolerantem, bo to może być każdy produkt. Jednak najczęściej uczulają: gluten, mleko, jaja, mąka pszenna, orzeszki ziemne, pozostałe orzechy, ryby, skorupiaki, soja i zboża. Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia pokarmowa przy problemach z glikemią – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Stosowanie Latopicu jako probiotyk na alergię pokarmową – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co można jeść przy alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Czy alergia pokarmowa może powrócić u nastolatka? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Żywienie i higiena 1,5-rocznej córki z atopowym zapaleniem skóry – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska