Alergia pokarmowa przy problemach z glikemią

Dzień dobry! Mam 23 lata. Jako dziecko byłam leczona na alergię na pylenie traw i drzew, miałam też wykrytą alergię na zboża. Przez hipoglikemię powinnam jeść pełnoziarniste pieczywo, ale najczęściej czuję się po nim nienajlepiej. Nie jestem pewna, czy to alergia (wcześniej alergia pokarmowa ujawniała się u mnie sporadycznie, ale też bardziej intensywnie, np. kiedyś zaczęłam się dusić po wypiciu wywaru z siemienia lnianego, czasem po zjedzeniu jabłek puchły mi usta itp.) Jakie badania powinnam wykonać, żeby dowiedzieć się, co mogę jeść bez obaw? Czy jedynym sposobem, żeby się tego dowiedzieć jest obserwacja? Czy są rodzaje pieczywa, które nie powodują uczulenia? Pozdrawiam serdecznie! Maria

KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam!

Możliwe jest wykonanie testów wykrywajacych uczulające alergeny. Istnieją testy skórne - płatkowe i punktowe - oraz badania krwi w kierunku specyficznych dla danych alergenów przeciwciał IgE. Trzeba jednak pamiętać, że nie zawsze ich wyniki pokrywają się z rzeczywistością i najważniejsza pozostaje obserwacja.

Najczęściej uczulajacym alergenem w przypadku produktów zbożowych jest gluten. Może Pani zatem próbować wybierać wśród coraz bogatszej oferty produktów bezglutenowych.

Doradzam jednak wizytę u alergologa. Na podstawie dokładnego wywiadu oceni ryzyko występowania alergii oraz zasadność wykonania badań dodatkowych.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty