Czy chleb żytni uczula?
Czy w przypadku uczulenia na pyłki zboża (np. mąka żytnia), jako alergen wziewny, można spożywać np. chleb żytni?
Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.
Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.
W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:
Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:
W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:
Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.
Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.
Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.
Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.
Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.
Czy w przypadku uczulenia na pyłki zboża (np. mąka żytnia), jako alergen wziewny, można spożywać np. chleb żytni?
Tak. Alergia wziewna jest tutaj niezależnym zjawiskiem i nie powoduje wystąpienia objawów po spożyciu pokarmu związanego z alergenem. Wystąpienie takich objawów byłoby w tym przypadku manifestacją alergii pokarmowej, która powstaje w innym mechanizmie niż alergia wziewna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Rodzaj pieczywa zależy od rodzaju diety na jakiej Pani przebywa. Jeżeli poszukuje Pani alternatywy do pełnoziarnistego chleba pszennego to chleb z mąki żytniej może być stosowany o ile jest wyprodukowny z mąki żytniej pełnoziarnistej. O ile nie przebywa Pani na diecie z koniecznością zapewnienia bardzo wysokiej podaży błonnika (jak np. przy uchyłkowatości jelit) nie ma konieczności stosowania wyłącznie produktów pełnoziarnistych - powinny one mieć około 60-75% udział w produktach zbożowych w diecie.
Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o pieczywo, wszystko zależy od tego o jakiej diecie Pani mówi. W niektórych dietach bardziej pożądane jest pieczywo jasne.
Najczęściej poprzez "dietę" ma się na myśli dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała - w takim przypadku stosowanie zarówno chleba pełnoziarnistego, jak i chleba z mąki żytniej będzie odpowiednie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Chleb pszenno-żytni jest zdrowszy od chleba pszennego, gdyż zawiera składniki odżywcze zarówno z mąki pszennej i żytniej. Zatem zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych w porównaniu z chlebem pszennym.
Tak, ale tylko wtedy, gdy będzie na zakwasie. W przeciwnym razie lepiej unikać tego rodzaju pieczywa (a tym bardziej kupowanego w sklepach dyskontowych)
Witam Panią,
chleb pszenno-żytni jest zdecydowanie zdrowszy niż chleb pszenny ale najbardziej wartościowe i odżywcze jest pieczywo żytnie razowe. Wybieramy chleb na naturalnym zakwasie. Tego typu produkty są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Posiadają również niższy Indeks Glikemiczny w porównaniu z pieczywem pszennym.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Tosty na śniadanie to jedno z najbardziej popularn
Wielkanoc bez żurku to jak Boże Narodzenie bez bar