Czy chleb żytni uczula?
Czy w przypadku uczulenia na pyłki zboża (np. mąka żytnia), jako alergen wziewny, można spożywać np. chleb żytni?
Czy w przypadku uczulenia na pyłki zboża (np. mąka żytnia), jako alergen wziewny, można spożywać np. chleb żytni?
Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.
Tak. Alergia wziewna jest tutaj niezależnym zjawiskiem i nie powoduje wystąpienia objawów po spożyciu pokarmu związanego z alergenem. Wystąpienie takich objawów byłoby w tym przypadku manifestacją alergii pokarmowej, która powstaje w innym mechanizmie niż alergia wziewna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki: