Nieskuteczne odchudzanie i duże obciążenie stawów

Witam, mam problem ze sobą mam 23 lata i ważę ponad 90kilogramy, przez pare lat próbowałam schudnąć jednak z nędznym skutkiem. Obecnie jestem po 2 artroskopiach kolana i lekarz powiedział że bardzo ważne dla moich stawów jest utrata wagi ale niestety nie wiem jak to zrobić próbowałam już diet nie jadam już słodyczy staram sie ruszać jak najwięcej jednak to nie pomaga waga nawet nie drgnie. Proszę o pomoc martwię sie o swoje zdrowie a przeważnie o stawy które są bardzo obciążone.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam, najwyraźniej popełnia Pani błąd (błędy) w żywieniu, skoro masa ciała nadal utrzymuje się na stałym wysokim poziomie. Proszę wypełnić dzienniczek żywieniowy (do pobrania z mojej strony internetowej), wypełnić go, odesłać mi mailem, wówczas będę w stanie ocenić Pani sposób żywienia i skutecznie pomóc.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0
Dr inĹź. Katarzyna Kowalcze
Dr inĹź. Katarzyna Kowalcze

Aby dieta była skuteczna musi być dobrze zbilansowana, a tego pewnie brakuje u Pani. Najprościej byłoby wybrać się do dietetyka, który obliczy Pani zapotrzebowanie energetyczne i pomoże w rozplanowaniu posiłków. Przy aktywności fizycznej i dobrze zbliansowanej diecie powinna Pani schudnąć skutecznie i odciążyć stawy.

Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty