Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania?

Witam. Mam 24 lata i Mam 172 cm wzrostu i ważę 77,5 kg. Chciałabym schudnąć 15 kg. Pomóżcie mi co mam jeść na śniadanie,obiad,kolacje i przekąski??? Nie jem słodyczy w ogóle od 2óch miesięcy i smażonych....Ćwiczę jak tylko mam czas bo prowadzę swój salon fryzjerski wiec nie zawsze mam tego czasu....
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam, należy zacząć od zmiany dotychczasowego sposobu żywienia, skoro nie jest Pani zadowolona z obecnej masy ciała (wskaźnik masy ciała BMI 26,3 wskazuje na nadwagę). W tym celu proponuję rzetelnie wypełnić dzienniczek żywieniowy (do pobrania z mojej strony internetowej), wypełnić, odesłać i wówczas będzie możliwe ułożenie spersonalizowanej diety.
Pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0
Dr inĹź. Katarzyna Kowalcze
Dr inĹź. Katarzyna Kowalcze

Witam,
podstawą diety są regularne posiłki. Pierwszy należy zjeść do ok. godziny po wstaniu, ostatni 2-3 godziny przed położeniem się spać.
Porcje posiłku będą zależały od Pani aktywności fizycznej.
Przykładowo dla diety 1200 kcal na śniadanie mogłaby Pani zjeść 2 kanapki z chleba razowego, każda z plasterkiem szynki drobiowej i pomidorem, na II śniadanie jogurt naturalny z owocem (kiwi,truskawki mrożone), obiad ryż brązowy lub kasza (ok. 1/3 woreczka), pulpety z warzywami czy talerz zupy warzywnej z mięsem drobiowym, podwieczorek: owoce (banan lub jabłko i mandarynka itp.), kolacja kanapka z chleba razowego i twarożek z chudego twarogu z warzywami.
Można poszperać i znaleźć w sieci poradniki z gotowymi dietami na określoną liczbę kalorii lub udać się do dietetyka, który pomoże Pani to rozplanować.

Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty